Wat doet een ontijzeraar bij te veel ijzer in water?

Ontijzeraar bij te veel ijzer in water

IJzerhoudend water kan heel vervelend zijn, zowel thuis als in industriële omgevingen. Het kan van alles veroorzaken, van lelijke vlekken tot vieze geuren, en zelfs een ravage aanrichten in het sanitair. Daar komt een ontijzeraar om de hoek kijken. Het is als een superheld voor waterbehandeling, die het water ontdoet van overtollig ijzer en het geschikt maakt voor gebruik. Het ontijzering proces is echter niet een one-size-fits-all deal, het omvat een reeks technieken en technologieën, elk ontworpen om het ijzergehalte terug te brengen tot een veilige zone.

Interesse in een het ontvangen van een vrijblijvende offerte voor een ontijzeraar ? Contacteer het team van Aqua Service.

 • Chemische oxidatie: Stel je voor dat je een geheim ingrediënt aan het water toevoegt dat oplosbaar ijzer omzet in een onoplosbare vorm. Dat is waar dit proces om draait. Gangbare middelen zoals chloor, kaliumpermanganaat en waterstofperoxide doen de truc. Eenmaal geoxideerd worden de ijzerdeeltjes groot genoeg om eruit gefilterd te worden.
 • Ionenwisseling: Dit is een soort ruilbeurs voor ionen. IJzerionen worden geruild voor andere ionen, meestal natrium of kalium. Het is behoorlijk effectief voor water met lage tot gemiddelde ijzergehaltes en kan ook andere opgeloste mineralen uit het proces verwijderen.
 • Beluchting: Dit is zo eenvoudig als het klinkt. Er wordt lucht in het water gebracht, waardoor ijzer neerslaat of in vaste deeltjes verandert. Na de beluchting wordt het water gefilterd om de ijzerdeeltjes te verwijderen. Het is milieuvriendelijk en er komen geen chemicaliën aan te pas, waardoor het een geweldige optie is om grote hoeveelheden water te behandelen.
 • Membraan filtratie: Deze hightech methode maakt gebruik van semi-permeabele membranen om ijzerdeeltjes fysiek te blokkeren en het water door te laten. Denk aan omgekeerde osmose en ultrafiltratie – dit zijn veelgebruikte technieken voor het verwijderen van ijzer.
 • Groenzand filtratie: Greensand filters werken door gebruik te maken van een glauconiet mineraal bed dat behandeld is met kalium om ijzerdeeltjes te oxideren en op te vangen. Deze methode krijgt een gouden ster voor het aanpakken van zowel ijzer als mangaan, maar moet wel regelmatig worden geregenereerd met kaliumpermanganaat.
 • Birm filtratie: Birm is een medium dat werkt als een katalysator om de oxidatie van opgelost ijzer te stimuleren zonder dat er extra chemicaliën nodig zijn. Het water stroomt door een bed van Birm media, waar ijzer wordt geoxideerd en vervolgens uitgefilterd.
 • Fosfaat behandeling: Het toevoegen van fosfaten aan water kan kleine hoeveelheden ijzer in oplossing houden en voorkomen dat het neerslaat. Deze methode wordt vaak gebruikt als een snelle oplossing of in combinatie met andere behandelingsmethoden.
 • Onderhoud en controle: Zoals elke superheld heeft ook een ontijzeraar regelmatig controle nodig om in topvorm te blijven. Dit houdt onder andere in dat je op verstoppingen moet letten, filters of media moet vervangen als dat nodig is en de waterkwaliteit moet testen om het ijzergehalte in de gaten te houden.

Een ontijzeraar gebruikt verschillende tactieken om overtollig ijzer uit het water te verwijderen, waardoor de kwaliteit van het water verbetert voor drinkwater, gebruik in apparaten en industriële processen. Het kiezen van de juiste methode voor het verwijderen van ijzer hangt af van de waterkwaliteit, de ijzerconcentratie en andere factoren zoals watergebruik en budget. Regelmatig onderhoud en controle zijn essentieel om het ontijzeraar optimaal te laten presteren. Als je te maken hebt met hoge ijzerconcentraties in je water, is investeren in een ontijzeringsfilter voor ontijzeren een slimme zet om de waterkwaliteit te waarborgen en je apparatuur te beschermen tegen schade.

Ontijzeraar

Voordelen van een ontijzeraar

De kwaliteit van het water dat we in ons dagelijks leven gebruiken, of het nu voor de industrie is of gewoon voor de afwas, is ongelooflijk belangrijk. Als je in een gebied woont waar het water een hoog ijzergehalte heeft, dan is een ontijzeraar een must-have. Laten we eens kijken waarom het toevoegen van een ontijzeraar aan je systeem voor waterbehandeling zo’n doorbraak kan zijn:

 • Metaalgeur: Water met ijzer heeft vaak een metaalachtige, vervelende geur. Een ontijzeraar verwijdert die ijzerdeeltjes, waardoor je water veel schoner ruikt en het prettiger is om te gebruiken.
 • Houd je sanitair en apparaten in topconditie: Te veel ijzer in je water kan leiden tot aanslag in je leidingen en op je apparaten, wat verstoppingen en slijtage veroorzaakt. Een ontijzeraar verwijdert ijzer, zodat alles soepel blijft lopen en langer meegaat.
 • Laat je wasgoed schitteren: Ooit roestvlekken gezien op je kleding of lakens? Dat is ijzer in je water. Met een ontijzeraar is je water ijzervrij, wat betekent dat je stoffen levendig en fris blijven en je wasresultaten over het algemeen beter zijn.
 • Lagere onderhoudskosten: IJzerafzetting kan meer reparaties en vervangingen betekenen, en dat kan oplopen. Door een ontijzeraar te gebruiken, bespaar je op die vervelende strijkijzer-gerelateerde onderhoudskosten.
 • Een gezondere huid en gezonder haar: Water met veel ijzer kan hard zijn voor je huid en haar en droogheid en irritatie veroorzaken. Maar met een ontijzeraar (indien toegelaten) is je water zachter en ijzervrij, wat leidt tot een gezondere huid en gezonder haar.
 • Verwarm je water efficiënter: IJzeraanslag kan ervoor zorgen dat je boiler harder werkt dan nodig, waardoor hij meer energie verbruikt. Een ontijzeraar helpt deze ophoping te voorkomen, zodat je boiler efficiënt blijft werken.
 • Houd bacteriën op afstand: IJzer in je water kan een gelukkig thuis vormen voor bepaalde soorten bacteriën, waarvan sommige niet goed zijn voor je gezondheid. Door ijzer te verwijderen helpt een ontijzeraar ook je watervoorziening vrij te houden van schadelijke bacteriën.
 • Verhoog de waarde van je woning: Het toevoegen van een ontijzeraar aan je systeem kan een groot verkoopargument zijn voor potentiële kopers die de waterkwaliteit en de levensduur van sanitair en apparaten belangrijk vinden.

Als je deze voordelen tegen elkaar afweegt, is het duidelijk dat een ontijzeraar een slimme investering is voor iedereen die de waterkwaliteit wil verbeteren. Het maakt niet alleen je water beter voor dagelijks gebruik, maar het biedt ook besparingen op lange termijn en voordelen. Dus waarom zou je het ijzergehalte van je water niet testen en een ontijzeraar overwegen als een waardige oplossing om je huis of bedrijf en je apparaten te beschermen?

Ontijzeraars